NASZ ZESPÓŁ

Szef Kuchni – Arkadiusz Wilamowski

Arkadiusz Wilamowski ma dopiero 25 lat, a już może pochwalić się bardzo dużym doświadczeniem zdobytym u najlepszych kucharzy świata. Nowy Szef Kuchni La Maison ma jasne zadanie. Przy ulicy Chłodnej 15 w Warszawie ma stworzyć zupełnie nową odsłonę znanej od dawna restauracji. Teraz pod wodzą ma zachwycić nie tylko stolicę. 

Wilamowski szkolił się w najlepszych szkołach gastronomicznych we Francji i pracował w restauracjach posiadających gwiazdki Michelina. Jest jednym z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy młodego pokolenia. Doskonale wie, w jaki sposób powinno wyglądać miejsce wyjątkowej klasy. Ma doświadczenie zdobyte pod okiem największych mistrzów gastronomii.

– Przekonamy gości świeżością, w moim gotowaniu od zawsze stawiam na smak. To będzie kuchnia francuska z polskimi składnikami. Niektóre produkty, zwłaszcza warzywa są u nas lepsze niż na zachodzie i z tego będziemy korzystać. Oczywiście będziemy również sprowadzać artykuły z Francji. Jestem przekonany, że każdy, kto spróbuje jedzenia w La Maison na pewno tutaj wróci. Ważne jest to, że zaproponujemy konkurencyjne ceny. Chciałbym, aby każdy mógł tu zjeść, a odnowiona sala nigdy nie była pusta – mówi Wilamowski.

– Dla naszych gości będziemy przygotowywać zmieniające się cyklicznie menu degustacyjne w formie blanche. Tak naprawdę do samego końca gość nie będzie wiedział, co dostanie na talerzu. W karcie będzie zapisane, że tym razem jest ryba albo mięso, ale nie będzie wiadomo, co dokładnie. Czegoś takiego w Polsce jeszcze nie było. Naturalnie będzie także menu a la carte, ale nieduże – zapewnia nowy Szef Kuchni La Maison.

La Maison ma charakteryzować się nie tylko niespotykanym dotąd w kraju wysokim standardem gotowania, ale także obsługi oraz bardzo szeroką kartą win, która będzie się składała ze 120 pozycji.

Wilamowski  doświadczenie nabył podczas pracy w polskich oraz zagranicznych restauracjach: łódzkim Revelo czy piastując stanowisko Szefa Kuchni warszawskiej Restauracji Tamka 43. Londyńskich Alain Ducasse by Dorchester***Michelin. Claude Bosi, Hibiskus **Michelin, Pierre Gagnaire Sketch **Michelin oraz we Francji Le Petit Nice Passedat ***Michelin Gerald Passedat, pięciogwiazdkowym Hotelu Sofitel La Citadelle w Metz * Michelin Christopher Dufosse oraz Jean Clude Lamaze Maitre de cuisine 1 gwiazdka Michelina. Pracował też u Oliviera Valade w restaurant „La Gouesniere”.

 

Menedżer – Arkadiusz Żochowski

Znakomita restauracja nie może funkcjonować bez odpowiednio wykwalifikowanego menedżera. W nowej La Maison tę funkcję będzie pełnił Arkadiusz Żochowski. 30-latek ostatnio pracował w znanej stołecznej restauracji Amber Room, gdzie był menedżerem operacyjnym. Nadzorował tam i zarządzał restauracją oraz Klubem Polskiej Rady Biznesu.

Dodatkowo odbył staże menedżerskie w trzygwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze oraz dwugwiazdkowej Marcus Wareing at The Berkeley w Londynie. W angielskiej stolicy uczył się także w restauracji słynnego hotelu The Capital. Arkadiusz jako miłośnik wina zdobył również dyplom WSET level 2 Intermediate Certificate in Wines and Spirits. W rozwoju zawodowym przeszedł praktycznie wszystkie szczeble kariery. Teraz zdobyte doświadczenie wykorzysta w restauracji La Maison.

– To będzie nasza wspólna inicjatywa. Wszyscy staniemy się jedną drużyną. Mój zespół postara się prezentować najwyższe standardy obsługi. Kompetentna i otwarta na potrzeby gości załoga zostanie odpowiednio wyedukowana – tłumaczy Arkadiusz Żochowski. – Na sukces będziemy mieli wpływ wszyscy razem, zaczynając oczywiście od kuchni kończąc na serwisie. Wszystko odgrywa dużą rolę, także wystrój. Wnętrze zostało mocno zmienione. pojawiły się stoły dębowe bez obrusów. Chcemy być francuską restauracją na najwyższym poziomie. Pragniemy, aby w La Maison goście otrzymali bardzo dobre potrawy i doświadczyli świetnej obsługi za przystępną cenę – dodaje menedżer.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *